Mrożone banany w czekoladzie


Banany w czekoladzie na zimno. Smakują niczym lody ;). Zdrowa przekąska na upały.
Składniki:
- 3 banany
- ok. 150 g czekolady (u mnie gorzka)
- 1 łyżka oleju np. rzepakowego
Posypka do wyboru:
- krokant
- posiekane orzechy lub migdały
- posypka cukrowa
- wiórki kokosowe
Dodatkowo:
- 6 patyczków do lodów
Sposób przygotowania:
- Banany obrać ze skórki i przekroić na pół. W każdą połówkę wbić patyczek do lodów. (Użyłam grubych słomek). Banany ułożyć na desce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do zamrażarki na ok. 1- 1,5 godziny.
- Po tym czasie czekoladę posiekać i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej.
- Przy pomocy łyżeczki polewać szybko banany roztopioną czekoladą. (Czekolada szybko zastyga). Od razu posypać wybraną posypką.
- Podawać od razu lub ułożyć z powrotem na desce z papierem i włożyć do zamrażarki na ok. 1 godziny, aby czekolada stwardniała. (Dłużej mrożone banany robią się bardzo twarde. Mocno zmrożone należy wyciągnąć ok. 10- 15 minut wcześniej przed spożyciem, aby lekko zmiękły).
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
6 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |



Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.