Lody stracciatella


Śmietankowe lody z kawałkami czekolady bez dodatku jajek. Lody przygotowane są wyłącznie ze słodkiej śmietany, mleka, cukru i kawałków gorzkiej czekolady.
Składniki:
- 400 g słodkiej śmietany 30- 36%
- 200 ml mleka
- 50 g cukru
- 100 g czekolady gorzkiej
Sposób przygotowania:
- Czekoladę posiekać na drobne kawałki. Odstawić na bok.
- Cukier zmiksować z zimnym mlekiem i zimną śmietaną, aż się rozpuści.
- Następnie przelać do maszyny do lodów i postępować zgodnie z zaleceniem producenta. (Maszyna powinna mieć co najmniej 1,5 litra pojemności. Masa mrozi się w maszynie ok. 20 minut). Pod koniec mrożenia, dodać posiekaną czekoladę.
- Gotowe lody można podawać od razu (są miękkie) lub przełożyć do pojemnika przeznaczonego do mrożenia, przykryć i włożyć do zamrażarki. (Lody z zamrażarki, należy wyciągnąć ok. 15 minut przed podaniem, aby lekko zmiękły i dało się nakładać gałki).
![]() |
Czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 900 ml |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!