Cieciorella


Zdrowy, czekoladowy krem z ciecierzycy na kanapki, dip do owoców, krem do babeczek, naleśników lub jako deser podany w miseczce z posiekanymi orzechami i świeżymi owocami. Krem z ciecierzycy jest smaczny, wegański, łatwy i szybki do przygotowania. Zamiast sięgać po gotowy krem czekoladowo- orzechowy, lepiej wybrać zdrową alternatywę. Taki krem zaspokoi łaknienie na słodkie ;)
Składniki na ok. 440 g:
- 1 puszka ciecierzycy (waga po odsączeniu ok. 240 g)
- 100 g suszonych daktyli bez pestek
- 30 g kakao
- 1 łyżka masła orzechowego (100% orzechów w składzie)
- 2 łyżki syropu klonowego
Sposób przygotowania:
- Ciecierzycę wypłukać i odsączyć na sitku.
- Daktyle zalać wrzątkiem do przykrycia, przykryć i pozostawić na 15 minut. Następnie odsączyć, ale wodę, w której się moczyły zachować! Pozostawić do ostygnięcia.
- Ciecierzycę, daktyle, kakao i masło orzechowe zmiksować blenderem lub w malakserze na gładką masę. Jeśli będzie zbyt gęsta, dolewać stopniowo wodę z daktyli i miksować, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. (Dodałam ok. 60 ml). Dosłodzić syropem klonowym do smaku i jeszcze raz zmiksować.
- Gotowy krem przełożyć do miseczki, przykryć np. folią spożywczą i przechowywać do 5 dni w lodówce.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość: |
ok. 440 g |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.