Almkaffee

Almkaffee to austriacki specjał. Jej przygotowanie zajmuje tylko trochę więcej czasu niż przygotowanie zwykłej czarnej. Kawa jest bardzo smaczna, ale polecam tylko jedną filiżankę, tak na deser, ponieważ kawa jest wysokoprocentowa.
Składniki na 2 kawy:
- 1 żółtko
- 25ml rumu
- 2 łyżeczki cukru
- 1/8 litra gorącej kawy
- płynna, słodka śmietana
Sposób przygotowania:
- Żółtko wymieszać trzepaczką z rumem i cukrem.
- Mieszając dalej, dodać gorącą kawę. Całość szybko zamieszać trzepaczką tak, że po chwili ubijania powstanie delikatna piana. Kawę rozlać do dwóch filiżanek. Na końcu wlać trochę śmietany.
- Od razu serwować.
Smacznego.
Uwaga: Często śmietana jest serwowana oddzielnie, aby każdy mógł sam zdecydować, ile chce śmietany do kawy.
Przepis pochodzi z książki: „Kaffee”’ Elisabeth Bangert, Christine Mahrle.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 10 min. |
![]() |
Liczba sztuk: |
2 filiżanki |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.