Likier jajeczny


Smaczny i prosty do przygotowania domowy likier jajeczny. Przygotowuje się go z żółtek, mleka, cukru i białego rumu. Likier jest słodki, rzadki i z delikatną nutą waniliową i pomarańczową.
Składniki:
- 8 żółtek
- 250g cukru
- 1 laska wanilii
- 400ml mleka
- 250ml białego rumu (najlepiej ok. 54%)
- 1 pomarańcza
Sposób przygotowania:
- Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i delikatnie nożem wyciągnąć nasiona.
- Zetrzeć skórkę z pomarańczy na tarce o najmniejszych oczkach. (Potrzebne będą 2 łyżeczki startej skórki).
- Mleko, 125g cukru i nasiona wanilii zagotować, od czasu do czasu mieszając.
- W międzyczasie utrzeć resztę cukru z żółtkami na parze, na puszystą masę. (Ubijać mikserem na najwyższych obrotach co najmniej 5 minut).
- Dalej miksując żółtka, wlewać stopniowo gorące mleko. Dodać skórkę z pomarańczy. Miksować tak długo, aż masa zacznie gęstnieć. Następnie przecedzić przez sitko i pozostawić na 30 minut, aby masa ostygła.
- Masę przełożyć do wysokiego naczynia. Miksując mikserem na najwyższych obrotach, wlewać stopniowo rum.
- Gotowy likier przełożyć do butelki, zamknąć i wstawić do lodówki. Z podanej porcji wychodzi ok. 700ml likieru.
Źródło: Przepis pochodzi z gazety: „Lisa. Kochen&Backen. 66 hübsche Geschenke aus der Küche“.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 700ml |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |



Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.