Bułki pszenne razowe


Bułki pełnoziarniste na drożdżach, na bazie mąki pszennej i pszennej razowej. Miękkie w środku, z chrupiącą skórką zaraz po upieczeniu. Najsmaczniejsze w dzień pieczenia.
Składniki na 6 dużych bułek:
- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000
- 200 g mąki pszennej typu 550
- 10 g świeżych drożdży (lub 5 g drożdży instant)
- 10 g soli
- 350 g lekko ciepłej wody
Sposób przygotowania:
- Mąki wsypać do dużej miski i wymieszać. Wkruszyć drożdże. Dodać sól i lekko ciepłą wodę. Ciasto wyrobić najlepiej przy użyciu robota kuchennego, używając haka do zagniatania ciasta. Zagniatać najpierw na niskich obrotach przez 2 minuty, aż składniki się połączą, a następnie 7 minut na wyższych obrotach, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. (Ciasto można też przygotować ręcznie: W tym celu należy trzymać miskę jedną ręką, a drugą wyrabiać ciasto 2- 3 minuty. Następnie przełożyć ciasto na blat i zagniatać ok. 5- 10 minut, na elastyczne i sprężyste ciasto).
- Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką i podzielić na 6 części. Z każdej części uformować owalną bułkę, ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i pozostawić na ok. 45 minut, aż prawie podwoją swoją objętość.
- Pod koniec wyrastania (po ok. 30 minutach) rozgrzać piekarnik do temperatury 250°C, grzałka góra- dół.
- Wyrośnięte bułki naciąć dość głęboko. (Polecam żyletkę, ale może być też ostry nóż).
- Rozgrzany piekarnik otworzyć, spryskać ścianki piekarnika wodą (używając spryskiwacza) i wsunąć szybko blachę z bułkami do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 225°C (grzałka góra- dół) i piec ok. 20 minut, aż bułki się zarumienią.
- Studzić na kratce kuchennej.
Źródło: Na podstawie przepisu z książki: "Brot für Genießer: 53 Variationen", Richarda Bertineta.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Liczba sztuk: |
ok. 6 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |



Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.