Bułki pszenno- żytnie

Idealne, proste do przygotowania bułeczki o chrupiącej skórce z mąki pszennej i żytniej.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki mąki żytniej *
- 20g świeżych drożdży
- niecała szklanka ciepłej wody
- szczypta cukru
- 1 ¼ łyżeczki soli
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
Dodatkowo:
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
- Przygotować zaczyn. Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, cukrem i 3- 4 łyżkami mąki pszennej. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
- Resztę mąki wsypać do miski. Dodać sól, oliwę i wyrośnięty zaczyn.
- Ciasto wyrabiać 4 minuty ręcznie lub 2 minuty mikserem lub robotem kuchennym (używając haka do zagniatania ciasta). Ciasto powinno być jednolite, elastyczne i lekko się lepić. Miskę przykryć i odstawić na 1 godzinę i 15 minut w ciepłe miejsce.
- Z ciasta uformować 6 bułeczek.
- Bułeczki ułożyć na natłuszczonej blasze lub wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 35 minut.
- Wyrośnięte bułki posmarować rozkłóconym jajkiem. Naciąć wzdłuż ostrym nożem lub żyletką.
- Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, ok. 20 minut lub dłużej w temperaturze 190°C.
Uwaga:
Mąka żytnia może być dowolnego typu. Bułeczki piekłam na mące żytniej typu 720,a innym razem na mące żytniej typu 997.
1 szklanka= 250ml.
Przepis pochodzi ze strony: mojeekspresjekulinarne.blox.pl.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 20 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 20 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
1 godz. 50 min. |
![]() |
Liczba sztuk: |
6 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.