Bułki z suszonymi pomidorami


Drożdżowe bułki z dodatkiem suszonych pomidorów w oleju. Bułki są miękkie, aromatyczne od pomidorów i mają ładną pomarańczową barwę. Najlepiej smakują z wędliną lub serem. Są również dobrym dodatkiem do sałatek.
Składniki na 6 bułek:
- 350 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 150 ml lekko ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki soli
- 1 jajko (rozmiar M)
- 70 g suszonych pomidorów w oleju (przed ważeniem odsączyć je na ręczniku papierowym)
- 2 łyżki oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami
Sposób przygotowania:
- Lekko ciepłą wodę wymieszać z cukrem, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
- Pomidory pokroić drobno.
- Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać sól, jajko, pokrojone pomidory, olej i wyrośnięty zaczyn. Zagnieść ciasto np. mikserem z mieszadłami, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 40 minut do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką i podzielić na 6 równych części. Z każdej części uformować bułkę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć i głęboko naciąć np. żyletką lub ostrym nożem. (Porządnie naciąć bułki, bo mocno rosną i pękają, czasami gdzie im się podoba ;))
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 6 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |



Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.