Gryczane bułki bezglutenowe z siemieniem lnianym


Bułki na mące gryczanej. Są lekkie, puszyste, mocno porowate i wilgotne. Łatwe do przygotowania i smaczne. Polecam osobom na diecie bezglutenowej.
Składniki na ok. 5- 7 sztuk:
Ciasto drożdżowe:
- 10 g świeżych drożdży
- 400 ml zimnej wody
- 25 g płatków owsianych bezglutenowych
- 8 g siemienia lnianego
- 165 g mąki gryczanej
- ½ łyżeczki soli
- 10 g zmielonych łusek nasion babki jajowatej (Flohsamenschalen, gemahlen)
Dodatkowo:
- siemię lniane do posypania
Sposób przygotowania:
- Drożdże pokruszyć do miski i wymieszać z wodą.
- Dodać płatki owsiane, siemię lniane, mąkę gryczaną, sól i zmielone łuski nasion babki indyjskiej. Wymieszać łyżką drewnianą. (Ciasto jest rzadkie).
- Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i pozostawić na ok. 2 godziny.
- Przy pomocy dwóch łyżek formować z ciasta bułki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Ja posmarowałam ręce olejem i szybkim ruchem odrywałam po kawałku ciasta i przekładałam na blachę, robiąc wypukłą i w miarę okrągłą bułkę).
- Bułki posypać siemieniem lnianym i pozostawić na ok. 30 minut do podrośnięcia.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 230 °C (grzałka góra- dół). Upieczone bułki studzić na kratce kuchennej.
Źródło: Przepis pochodzi z książki: „Glutenfreies Brot” J. Frej, M. Blohm.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 5- 7 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.