Niskowęglowodanowy chleb z ziarnami i twarogiem

Wilgotny chleb niskowęglowodanowy z dużą ilością ziaren słonecznika, dyni i siemienia lnianego. Swoją konsystencję zawdzięcza dodatkowi sera twarogowego z wiaderka. Może być również bezglutenowy (popatrz uwagi). Chleb jest bardzo smaczny, dość łagodny. Pasuje szczególnie do wytrawnych dodatków jak: ser lub wędlina.

Składniki na formę keksową o długości 30 cm:

  • 50 g ziaren słonecznika
  • 50 g pestek z dyni
  • 50 g siemienia lnianego
  • 250 g otrębów owsianych*
  • 50 g otrębów pszennych*
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub mąki kukurydzianej
  • 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 500 g twarogu z wiaderka lub quarku, temperatura pokojowa
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Formę keksową o wymiarach 11x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. W jednej misce wymieszać: ziarna słonecznika, pestki z dyni i siemię lniane. Odłożyć ⅓ na bok (do posypania wierzchu chleba).
  3. Do miski z ziarnami dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką.
  4. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać tylną stroną łyżki i posypać odłożonymi ziarnami.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  6. Upieczony chleb wyciągnąć od razu z formy na kratkę kuchenną i ściągnąć papier. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwaga:

*Zamiast otrębów można użyć 300 g bezglutenowych, drobnych płatków owsianych. Można użyć także innych płatków. Piekłam ten chleb również dodając po 100 g płatków jaglanych, gryczanych i ryżowych.

Źródło: Lekko zmieniony przepis z książki "Schlank und fit, Low Carb Backen".

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Niskowęglowodanowy chleb z ziarnami i twarogiem Niskowęglowodanowy chleb z ziarnami i twarogiem