Chleb pszenny razowy


Chleb pszenny razowy na zakwasie Hamelmana. Ciasto na chleb jest plastyczne i ładnie wyrasta tylko na samym zakwasie. Chleb jest neutralny w smaku, pasuje do każdego dodatku.
Składniki na 2 bochenki:
Zaczyn:
- 140 g mąki pszennej razowej
- 140 g wody
- 30 g aktywnego zakwasu żytniego
Ciasto chlebowe:
- 320 g mąki pszennej razowej
- 450 g mąki pszennej chlebowej (użyłam typu 812)
- 490 g wody
- 20 g soli
- 270 g zaczynu (całość minus ok. 2 łyżki, polecam odważyć 270g)
Sposób przygotowania:
- Na 12- 14 godzin przed pieczeniem należy przygotować zaczyn: Wszystkie składniki na zaczyn dobrze wymieszać i pozostawić w misce przykrytej folią spożywczą na 12- 14 godzin w temperaturze ok. 21°C.
- Po 12- 14 godzinach połączyć wszystkie składniki na ciasto chlebowe. Zagniatać 3 minuty robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta, na najniższej prędkości, aby składniki się połączyły. Następnie zagniatać kolejne 2- 2,5 minuty na drugiej prędkości. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na 2,5 godziny w temperaturze 24,5°C. Podczas wyrastania ciasto należy złożyć dwa razy: pierwszy raz po 50 minutach i drugi raz po kolejnych 50 minutach.
- Dwa koszyki do wyrastania chleba posypać mąką. Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat, podzielić na 2 części i uformować 2 bochenki. (U mnie jeden okrągły, drugi podłużny. Oba piekę równocześnie). Przełożyć do koszyków złączeniem do góry, przykryć folią spożywczą lub ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 2- 2,5 godziny w temperaturze 24°C. (Można też przechować ciasto w temperaturze 10°C przez 8 godzin lub w temperaturze 5,5°C przez 18 godzin).
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 240°C, grzałka góra- dół. (Ja piekę w temperaturze 230°C).
- Chleby przełożyć ostrożnie z koszyka, naciąć (np. żyletką) i szybko wsunąć do piekarnika. Piec z parą przez ok. 40- 45 minut. (Sprawdzić, czy chleb jest upieczony, ostukując go od spodu. Powinien wydać głuchy dźwięk).
- Chleby studzić na kratce kuchennej.
Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Chleb", Jeffrey Hamelman.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Liczba: |
2 bochenki |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |


Powiązane przepisy
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!