Chleb orkiszowy z ziarnami na zakwasie


Chleb z mąki orkiszowej na zakwasie z ziarnami. Chleb jest miękki, sycący, o sprężystym, średnio porowatym miąższu, z ziarnami słonecznika, dyni i siemieniem lnianym w środku. Upieczony na zakwasie żytnim i mące orkiszowej jasnej i pełnoziarnistej.
Składniki na jeden bochenek:
Zaczyn:
- 35 g aktywnego zakwasu żytniego
- 70 g mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej) typ 2000 lub orkiszowej pełnoziarnistej
- 75 ml letniej wody
Ciasto chlebowe:
- zaczyn (podany powyżej)
- 250 g mąki orkiszowej typ 630
- 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 10 g soli
- po 45g słonecznika, siemienia lnianego i pestek z dyni (łącznie ok. ¾ szklanki ziaren)
- 350 ml letniej wody
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszać łyżką drewnianą wszystkie składniki na zaczyn (np. wieczorem). Przykryć folią spożywczą i pozostawić na ok. 12 godzin w temperaturze pokojowej.
- Po 12 godzinach do dużej miski wsypać mąki na ciasto chlebowe i sól. Wymieszać. Dodać wyrośnięty zaczyn, ziarna i wodę. Zagniatać ok. 3 minut robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta, na najniższej prędkości, aby składniki się połączyły. Następnie zagniatać kolejne 3 minuty na drugiej prędkości. Ciasto przykryć folią spożywczą i pozostawić na 2,5 godziny w temperaturze ok. 24°C. Podczas wyrastania ciasto należy złożyć dwa razy: pierwszy raz po 50 minutach i drugi raz po kolejnych 50 minutach.
- Koszyk do wyrastania chleba posypać mąką. Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat i uformować bochenek. Przełożyć do koszyka złączeniem do góry, przykryć folią spożywczą lub ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w temperaturze ok. 24°C, aż ciasto podrośnie na tyle, że wypełni koszyk. (U mnie trwa to ponad godzinę).
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 230°C, grzałka góra- dół.
- Chleb przełożyć ostrożnie z koszyka, naciąć (np. żyletką) i szybko wsunąć do piekarnika. Piec z parą przez ok. 35- 40 minut. (Sprawdzić, czy chleb jest upieczony, ostukując go od spodu. Powinien wydać głuchy dźwięk).
- Chleb studzić na kratce kuchennej.
Uwaga:
- Na zdjęciach są dwa chleby. Piekłam z podwójnej porcji.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Liczba: |
1 bochenek |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |



Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.