Chleb marchewkowy bezglutenowy


Przepyszny chleb bezglutenowy z mieszanki mąk: gryczanej, ryżowej i kukurydzianej oraz ze startą na drobno marchewką, która dodaje mu wilgotności. Chleb ma chrupiącą skórkę, z dużą ilością ziaren słonecznika, a środek jest miękki, elastyczny i lekko wilgotny. Bardzo smaczny chleb, pieczony już przeze mnie kilkakrotnie, bo córce bardzo smakuje.
Składniki na keksówkę o dł. 30 cm:
- 500 ml lekko ciepłej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 10 g miodu
- 200 g mąki gryczanej
- 100 g mąki ryżowej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka soli
- 20 g łusek nasion babki jajowatej (Flohsamenschalen)
- 70 g marchewki (waga po obraniu)
Do posypania:
- ok. 50 g ziaren słonecznika
Sposób przygotowania:
- Formę keksową o długości 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- W jednej misce wymieszać trzepaczką mąkę gryczaną, ryżową, kukurydzianą, sól i łuski babki.
- Marchewkę zetrzeć na tarce o średnich oczkach (na bocznej ściance) na drobne wiórki. (Soku z marchewki nie odciskać).
- Do dużej miski wkruszyć drożdże, dodać miód i lekko ciepłą wodę. Wymieszać trzepaczką do rozpuszczenia miodu i drożdży.
- Dodać mieszankę mączna z pierwszej miski, szybko mieszając trzepaczką, bo ciasto gęstnieje. Dodać startą marchewkę i wymieszać.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać. Posypać ziarnami słonecznika.
- Formę przykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 225°C (grzałka góra- dół).
- Gotowy chleb wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na kratce kuchennej, aby trochę ostygł. Lekko ciepły wyciągnąć z formy, ściągnąć papier i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Uwagi:
- Wszystkie użyte składniki powinny być bezglutenowe.
- Możecie mieszać podane mąki również w innych proporcjach niż jest w przepisie.
- Chleb można zamrozić. W tym celu chłodny chleb pokroić na kromki, podzielić po kilka kromek do woreczków do mrożenia i zamrozić. Przed spożyciem chleb wyciągnąć z zamrażarki i pozostawić w temperaturze pokojowej do odmrożenia lub rozmrozić w tosterze.
Źródło: Na podstawie przepisu z książki: "Glutenfreies Brot" J. Frej, M. Blohm.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 17 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.