Chleb pszenno- żytni z siemieniem lnianym


Pyszny chleb na zakwasie z dużą ilością siemienia lnianego. Ma chrupiącą skórkę i sprężysty, wilgotny miąższ. Najlepiej jest go upiec dzień wcześniej przed krojeniem. Zachowuje swoją świeżość nawet na trzeci dzień.
Składniki na 1 bochenek:
Zaczyn:
- 100 g mąki pszennej (daję chlebową)
- 100 g wody
- 30 g aktywnego zakwasu żytniego
Siemię lniane:
- 100 g siemienia lnianego
- 180 ml wody
Ciasto chlebowe:
- 100 g mąki żytniej (dowolnej)
- 400 g mąki pszennej (dowolnej)
- 300- 400 g wody*
- 15 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suchych drożdży instant. Ja daję zawsze świeże)
- 2 płaskie łyżeczki soli (17g)
- zaczyn (podany powyżej)
- siemię lniane (podane powyżej)
Sposób przygotowania:
- 12- 16 godzin przed pieczeniem (najlepiej wieczorem lub rano) należy przygotować zaczyn i siemię lniane. Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać, przykryć folią spożywczą i pozostawić na 12- 16 godzin. Siemię lniane wymieszać z wodą, przykryć i również odstawić na 12- 16 godzin.
- Po 12- 16 godzinach w dużej misce połączyć zaczyn z siemieniem lnianym, mąkami, wodą, pokruszonymi drożdżami i solą. Wszystko wymieszać łyżką lub mikserem z hakami do wyrabiania ciasta. (Mieszam zawsze łyżką). Nie trzeba wyrabiać długo. Wystarczy wymieszać tylko do połączenia składników.
- Ciasto przełożyć do formy keksowej (o długości 30 cm) wysmarowanej olejem i posypanej otrębami żytnimi (lub bułką tartą) i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30- 60 minut. (Ciasto wyraźnie urośnie i wypełni formę).
- Piekarnik rozgrzać do 210°C, grzałka góra- dół.
- Chleb wstawić do nagrzanego piekarnika, spryskać z góry wodą i piec 10 minut.
- Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec dalej ok. 40- 50 minut. (Skórka musi być mocno zarumieniona).
- Po upieczeniu chleb można pozostawić na kilka minut w formie, następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Uwaga:
* Oryginalny przepis podaje 400g wody. Ja od dłuższego czasu daję 300g i chleb jest również wilgotny, a zmniejszone jest ryzyko, że opadnie lub się od spodu nie dopiecze.
Źródło: Przepis pochodzi od Liski z Pracowni wypieków.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Liczba: |
1 chleb |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.