Wiejski chleb francuski


Wiejski, pszenny chleb na zakwasie inspirowany przepisem z książki "Chleb" Jeffreya Hamelmana. Jest bardzo smaczny, klasyczny, z chrupiącą skórką oraz wilgotnym, delikatnym, porowatym miąższem. Chleb utrzymuje długo świeżość.
Składniki na 2 bochenki:
Zaczyn:
- 30 g aktywnego zakwasu żytniego
- 140 g mąki pszennej chlebowej
- 10 g mąki żytniej
- 90 ml wody
Ciasto chlebowe:
- zaczyn (podany powyżej)
- 810 g mąki pszennej chlebowej (u mnie typu 812)
- 40 g mąki żytniej
- 560 ml wody
- 18g soli (1 łyżka)
Sposób przygotowania:
- Wieczorem przed pieczeniem należy wymieszać wszystkie składniki na zaczyn, przykryć i pozostawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej. (Zaczyn jest gęsty).
- Przygotować ciasto chlebowe: Mąkę pszenną i żytnią wymieszać. Dodać wodę, zagnieść ciasto, przykryć i odstawić na 1 godzinę.
- Po godzinie dodać sól i zaczyn i zagnieść ciasto. Zagniatać przez kilka minut, ewentualnie dodać trochę mąki lub wody tak, aby ciasto było średnio ścisłe. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 50 minut.
- Po ok. 50 minutach ciasto należy złożyć w specjalny sposób, aby uzyskać gładką i równomierną powierzchnię. W tym celu należy ciasto przełożyć na blat posypany mąką. Ciasto rozpłaszczyć na kwadrat. Następnie z każdej z czterech stron zawinąć ciasto do góry. W ten sposób zostaje napięta dolna część ciasta, która potem będzie tworzyła wierzch bochenka. Ciasto przykryć i pozostawić na 70- 100 minut.
- Koszyki do wyrastania chleba posypać mąką. Ciasto podzielić na 2 części i uformować 2 bochenki, posługując się metodą jak powyżej. Ciasto przełożyć do koszyków złączeniem do góry, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 2,5 godziny (u mnie 3,5 godziny) w temperaturze 25°C. (W chłodzie np. w temperaturze 10°C czas ten można przedłużyć do 8 godzin, a w lodówce przy ok. 6°C do 18 godzin).
- Przed pieczeniem, zaleca się sprawdzenie, czy ciasto jest dobrze wyrośnięte. W tym celu należy nacisnąć ciasto palcem. Jeśli wraca natychmiast do pierwotnego kształtu, musi jeszcze podrosnąć. Jeśli potrzebuje trochę czasu, zanim wyrówna się jego powierzchnia, jest gotowe.
- Chleby przełożyć na kamień lub blachę, szybko naciąć i piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 220°C, grzałka góra-dół. (Piekłam jeden chleb po drugim).
- Sprawdzić, czy chleb jest upieczony, ostukując go od spodu. Powinien wydać głuchy dźwięk. Chleb studzić na kratce kuchennej.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Liczba sztuk: |
2 bochenki |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | niski |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.