Chleb z ziarnami i suszonymi śliwkami

Smaczny chleb na zakwasie z dodatkiem ziaren sezamu, słonecznika, siemienia lnianego i pestek dyni. Chleb ma zwarty miąższ, chrupiącą skórkę i delikatnie słodkawy smak, dzięki dodatkowi suszonych śliwek.
Ten chleb upiekłam z okazji Światowego Dnia Chleba 2012, który prowadzony jest jak co roku przez Zorrę.
Składniki:
- 500g mąki pszenno- żytniej (lub pszennej- chlebowej typ 750)
- ½ płaskiej łyżeczki cukru
- niepełna łyżeczka soli
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 1,5 łyżki sezamu
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- 1 łyżka pestek z dyni
- ½ szklanki otrębów pszennych lub żytnich
- 100g suszonych śliwek bez pestek
- ⅓ szklanki zakwasu żytniego
- 375ml letniej wody
Sposób przygotowania:
- Śliwki pokroić drobno.
- Mąkę wsypać do miski. Dodać cukier, sól, wszystkie ziarna, otręby, śliwki i zakwas.
- Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać ciasto, aż będzie odstawać od ręki i miski. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (optymalnie w temperaturze 25°C).
- Ciasto przełożyć do formy keksowej (o długości 30cm) wysmarowanej olejem. Przykryć ściereczką i pozostawić, aż podrośnie. (Zostawiłam na godzinę).
- Piekarnik rozgrzać do 200°C.
- Chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10minut. Po 10minutach zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec dalej 50 minut.
- Po upieczeniu chleb można pozostawić na parę minut w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Uwaga:
1 szklanka= 250ml
Przepis z książki: „Upiecz swój chleb” Barbary Jakimowicz- Klein.
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.