Chleb żytnio- pszenny na zakwasie

Chleb żytnio- pszenny z dodatkiem kminku i kolendry. Nie wszyscy przepadają za kminkiem. My właściwie też nie, dlatego pominęłam go w przepisie i dodałam jedynie kolendrę, która jest bardzo dobrze wyczuwalna i dzięki niej chleb ma przyjemny aromat. Chleb jest chrupiący i mało porowaty.
Składniki:
Zaczyn:
- 156g mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej typ 2000)
- 130g wody
- 8g zakwasu żytniego
Ciasto chlebowe:
- zaczyn (podany powyżej)
- 234g mąki pszennej typu 550
- 136g wody
- 7g kminku
- 3g kolendry
- 7g soli
- 5g świeżych drożdży
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać, miskę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 14- 16 godzin.
- Po 14- 16 godzinach wszystkie składniki na ciasto chlebowe połączyć i zagniatać robotem kuchennym (używając haka do zagniatania ciasta) przez 3 minuty na najniższych obrotach. Następnie zwiększyć obroty o 1 stopień i zagniatać ciasto przez kolejne 7- 10 minut. (Ciasto powinno być elastyczne).
- Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1 godz. (najlepiej w temperaturze 25- 26°C).
- Koszyk do wyrastania chleba posypać mąką. Z ciasta uformować bochenek, przełożyć do koszyka złączeniem do góry, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 50- 60 minut.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i naciąć w paru miejscach. (Delikatnie naciąć np. żyletką, nie naciskając na ciasto).
- Piec w nagrzanym piekarniku 15minut w temperaturze 250°C z parą i następnie 25 minut w temperaturze 230°C bez pary.
Smacznego.
Przepis pochodzi z blogu Lutza.
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.