Chleb z płatkami owsianymi i serkiem na zakwasie


Lekki, jasny chleb pszenny na zakwasie z dodatkiem serka i płatków owsianych. Ma cienką, chrupiącą skórkę oraz miękki, elastyczny miąższ.
Składniki:
Zaczyn:
- 75 g mąki żytniej typu 997
- 10 g zakwasu żytniego
- 60 g wody
Namoczone płatki owsiane:
- 100 g zwykłych płatków owsianych
- 100 g wrzątku
Ciasto chlebowe:
- 12 g świeżych drożdży (lub 6 g drożdży instant)
- 150 g lekko ciepłej wody
- 325 g mąki pszennej typu 550
- 12 g soli
- 15 ml oleju roślinnego np. rzepakowego
- 75 g quarku lub twarogu z wiaderka
Do dekoracji:
- ok. 100 g zwykłych płatków owsianych
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać w misce, przykryć ściereczką i pozostawić na 16 godzin w temperaturze pokojowej. (Zaczyn jest bardzo gęsty).
- Przygotować namoczone płatki owsiane. Płatki zalać wrzątkiem i mieszać łyżką, aż zaczną mięknąć. Masę pozostawić na co najmniej 2- 3 godziny w temperaturze pokojowej lub lepiej włożyć ją na noc do lodówki. (Miskę z płatkami przykryłam talerzem).
- Po 16 godzinach przygotować ciasto chlebowe. Drożdże rozpuścić w lekko ciepłej wodzie. Dodać pozostałe składniki, łącznie z zaczynem i namoczonymi płatkami owsianymi, podzielonymi na małe kawałki. Ciasto zagnieść robotem ręcznym z hakami lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Zagniatać ciasto najpierw przez 10 minut na niskich obrotach, a następnie 4 minuty na średnich obrotach. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej.
- Następnie ciasto zagnieść chwilę ręką i uformować owalny bochenek. Ciasto zwilżyć wodą i obtoczyć z każdej strony w płatkach owsianych. (Ja nie zwilżałam. Ciasto jest klejące i płatki się od razu do niego przyklejają).
- Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy keksowej o długości 25 cm, złączeniem do dołu. Formę przykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia na ok. 70- 90 minut. (Ciasto powinno wypełnić formę. U mnie w upalne dni ciasto potrzebuje ok. 40 minut na wypełnienie formy).
- Na dolnej szynie piekarnika ustawić jedną blachę. Piekarnik razem z blachą rozgrzać do temperatury 240°C (grzałka góra- dół).
- Chleb naciąć wzdłuż ostrym nożem na głębokość ok. 1,5 cm.
- Formę keksową z ciastem ustawić na drugiej blasze. Blachę wsunąć szybko do piekarnika na poziom wyżej niż dolna blacha. Do dolnej, rozgrzanej blachy wlać szklankę wody (uwaga na parę) i zamknąć piekarnik. Woda zapewni odpowiednią wilgoć w piekarniku, która sprawi, że chleb mniej pęknie.
- Od razu obniżyć temperaturę do 200°C. Po 5 minutach pieczenia uchylić lekko drzwiczki piekarnika, wkładając między drzwiczki, a piec łyżkę drewnianą. Tak pozostawić na 1- 2 minuty, aby para mogła wyparować. Następnie zamknąć piekarnik. Chleb piec łącznie ok. 40- 45 minut, aż się zarumieni na kolor orzecha laskowego. (Ja piekłam cały czas w temperaturze 200°C ok. 60 minut).
- Po upieczeniu od razu wyciągnąć chleb z formy i położyć go na kratkę kuchenną. (Sprawdzić, czy od dołu jest dobrze wypieczony). Pozostawić do ostygnięcia.
Źródło: Przepis pochodzi z książki: „Das große Buch vom Brot“ A. Simon, M.T. Simon, A. Schmidt
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.