Jak wyfiletować pomarańczę


Jak w prosty sposób wyfiletować pomarańczę (również cytrynę, czy grejpfruta), czyli wyciąć same cząstki bez białej skórki i błonek. Wycięte cząstki owocu smakują zarówno same jak również w deserach, ciastach, czy sałatkach.
Składniki:
- świeże pomarańcze, ilość według potrzeby
Sposób przygotowania:
- Pomarańczę umyć i osuszyć.
- Ostrym i dużym nożem odciąć gruby plaster z góry i dołu, ścinając całą skórę i w miarę możliwości jak najmniej naruszając miąższ. (Ten etap należy zrobić na wyczucie. Jedne pomarańcze mają cieńszą, a inne grubszą skórę. Można ściąć najpierw cieńszą warstwę, a jeśli jeszcze nie zetniemy całej białej skórki to jeszcze raz ściąć).
- Ustawić pomarańczę na desce, na jednej ściętej stronie, aby stała stabilnie.
- Nożem ścinać skórę od góry do dołu, w miarę możliwości ścinając skórę i błony, a jak najmniej miąższu. Tak obrać całą pomarańczę. W razie potrzeby obrać/ odciąć pozostałe białe skórki i błonki.
- Teraz, najlepiej trzymając owoc w dłoni, należy wycinać cząstki między błonami, starając się, aby wyciąć całą cząstkę bez błonek. (Nóż wsuwamy między błonkę, a cząstkę miąższu). W ten sposób należy wyciąć wszystkie cząstki. (Najlepiej zrobić to nad miską, aby złapać sok, który będzie przy tym wypływał. Z pozostałych w ręku błonek, dodatkowo wycisnąć sok, ściskając je w ręku mocno. Sok można wykorzystać do jakiegoś przepisu lub wypić).
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!