Rafaello z rumem

Pyszne pralinki kokosowe z białą czekoladą. Bardzo smaczne i delikatne.
Składniki:
- 300g białej czekolady
- 200g wiórków kokosowych
- 50g masła
- ¾ szklanki płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
- łyżka rumu lub kilka kropli aromatu rumowego
Sposób przygotowania:
- Czekoladę posiekać drobno..
- Śmietanę wymieszać z 100g wiórków kokosowych. Pozostawić na 15 minut.
- Śmietanę z wiórkami podgrzewać na małym ogniu ok. 10 minut. Nie doprowadzić do wrzenia.
- Zdjąć z ognia i dodać czekoladę. Wymieszać, aż do rozpuszczenia się czekolady. Pozostawić do ostygnięcia.
- Masło utrzeć mikserem. Dodać ostudzoną masę i rum.
- Wstawić do zamrażalnika, aby masa stwardniała.
- Do miski wsypać 100g wiórków kokosowych.
- Ręce maczać w wodzie i formować z masy kuleczki. Kulki obtaczać w wiórkach kokosowych.
- Gotowe kulki schłodzić w lodówce przez 2 godziny.
Przepis pochodzi ze strony wielkiezarcie
![]() |
Czas przygotowania: |
około 40 min. |
![]() |
Liczba sztuk: |
około 25 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!