Pralinki spekulatius z mlekiem skondensowanym


Pralinki z korzennych ciasteczek spekulatius i słodzonego mleka skondensowanego. Są łatwe do przygotowania, słodkie i mają fajną, lekko klejącą konsystencję za sprawą słodzonego mleka. Jedynie w trakcie przygotowania należy poczekać, aby masa dobrze się schłodziła i można było bez problemu formować pralinki.
Składniki na ok. 20 sztuk:
- 200 g ciasteczek korzennych spekulatius (mogą być również bezglutenowe ciasteczka spekulatius)
- 200 g słodkiego mleka skondensowanego
- 50 g masła
Dodatkowo:
- ok. 120 g czekolady gorzkiej
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego (lub słonecznikowego)
Sposób przygotowania:
- Ciasteczka korzenne zmiksować w malakserze na piasek.
- Masło roztopić.
- Rozdrobnione ciasteczka wymieszać np. łyżką z roztopionym masłem i słodkim mlekiem skondensowanym na gładką masę. Masę przełożyć do miseczki, przykryć i wstawić na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki, aby zrobiła się twarda.
- Ze schłodzonej masy nabierać łyżeczką porcje i formować kulki o średnicy ok. 3 cm. Układać np. na desce wyłożonej kawałkiem papieru do pieczenia.
- Kulki schłodzić w lodówce, aż będą ponownie twarde.
- Czekoladę posiekać i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej. Po jednej kulce obtaczać w czekoladzie, poczekać, aż nadmiar czekolady spłynie i układać na papierze do pieczenia lub drobnej kratce do pralinek. Pozostawić do zastygnięcia.
- Pralinki przechowywać w chłodnym miejscu do tygodnia.
Przygotowanie w Thermomix:
Składniki j.w.
Sposób przygotowania:
- Ciasteczka korzenne przełożyć do naczynia miksującego i zmiksować 15 s./ obr. 10. Przełożyć do miski.
- Do naczynia miksującego dodać pokrojone na kawałki masło i roztopić 4 min./ 60°C/ obr. 2.
- Dodać rozdrobnione ciasteczka i mleko skondensowane. Zmiksować 30 s./ obr. 5 na jednolitą masę.
- Masę przełożyć do miseczki, przykryć i wstawić na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki, aby zrobiła się twarda.
- Ze schłodzonej masy nabierać łyżeczką porcje i formować kulki o średnicy ok. 3 cm. Układać np. na desce wyłożonej kawałkiem papieru do pieczenia.
- Kulki schłodzić w lodówce, aż będą ponownie twarde.
- Czekoladę posiekać i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej. Po jednej kulce obtaczać w czekoladzie, poczekać, aż nadmiar czekolady spłynie i układać na papierze do pieczenia lub drobnej kratce do pralinek. Pozostawić do zastygnięcia.
- Pralinki przechowywać w chłodnym miejscu do tygodnia.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 20 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!