Słupki migdałowe w czekoladzie


Chrupiące pralinki z prażonych migdałów i czekolady. Bardzo szybkie i łatwe do przygotowania. Do pralinek można dodatkowo dodać trochę startej skórki z pomarańczy, jeśli lubicie, aby były bardziej aromatyczne.
Składniki na ok. 30 sztuk:
- 200 g migdałów w słupkach
- 200 g czekolady lub kuwertury (gorzkiej, mlecznej lub białej)
- ok. 1 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy (tylko w przypadku czekolady gorzkiej, opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Migdały w słupkach wsypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, prażyć na średniej mocy palnika, poruszając patelnią lub mieszając łyżką drewnianą co jakiś czas, aż do momentu gdy zaczną pachnieć i lekko się zarumienią. (Za mocno przyrumienione będą gorzkie). Pozostawić do ostygnięcia. (Mogą być lekko ciepłe).
- Blachę lub deskę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Czekoladę lub kuwerturę posiekać i roztopić powoli w kąpieli wodnej. Dodać migdały i ewentualnie skórkę z pomarańczy i wymieszać dokładnie, aby wszystkie migdały pokryły się dokładnie czekoladą.
- Przy pomocy dwóch łyżeczek nakładać kleksy na papier do pieczenia. Pozostawić w chłodnym miejscu lub włożyć do lodówki, aby czekolada zastygła.
- Pralinki można przechowywać w chłodnym miejscu przez kilka tygodni w szczelnym pojemniku lub puszce.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Liczba sztuk: |
ok. 30 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.