Owoce suszone w czekoladzie z marcepanem


Suszone śliwki kalifornijskie i daktyle z migdałem w środku, owinięte masą marcepanową i oblane czekoladą smakują po prostu wyśmienicie. Są bogate smakowo i łatwe do przygotowania.
Od Was zależy ile owoców chcecie przygotować. Poniżej podaję orientacyjną ilość składników na 40 sztuk.
Składniki:
- 40 sztuk suszonych śliwek kalifornijskich lub suszonych daktyli bez pestek
- 40 migdałów
- ok. 200g masy marcepanowej
- ok. 200g czekolady gorzkiej
Sposób przygotowania:
- Do środka każdej śliwki (daktyla) włożyć migdał.
- Owoce owinąć w masę marcepanową. (Można dla ułatwienia masę marcepanową rozwałkować, na posypanym cukrem pudrem blacie. Ja odrywałam masę po kawałku i formowałam ją w rękach).
- Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
- Owoce obtaczać w czekoladzie, poczekać, aż nadmiar czekolady spłynie i układać na papierze do pieczenia lub drobnej kratce do pralinek. Pozostawić do zastygnięcia.
![]() |
Czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 40 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |



Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.