Tęczowe galaretki

Kolorowe kosteczki przygotowane z sześciu galaretek w kolorach tęczy: fioletowa, niebieska, zielona, żółta, pomarańczowa i czerwona.
Co drugą warstwę zrobiłam matową, dodając do galaretki małą ilość słodkiej śmietany. Przygotowanie takich galaretek jest bardzo proste. Wystarczy po kolei rozpuścić każdą galaretkę w szklance wody, wylać cienką warstwę do naczynia i poczekać, aż zastygnie. Po stężeniu należy przygotować kolejną galaretkę itd. Jest to trochę pracochłonne, ale ponieważ galaretkę rozpuszcza się tylko w szklance wody (a nie w pół litrze) i wylewa jej cienką warstwę, to galaretka szybko tężeje.
Składniki na ok. 50 sztuk:
- 6 galaretek w kolorze: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony
- 150ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
Sposób przygotowania:
- Szczelną formę lub naczynie żaroodporne (u mnie o wymiarze 24x 19cm) wyłożyć folią spożywczą.
- Fioletową galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku. Ostudzić i wylać do formy. Wstawić do lodówki, aby galaretka stężała.
- Niebieską galaretkę rozpuścić w 200ml wrzątku. Dodać 50ml słodkiej śmietany i wymieszać. Ostudzić i wylać do formy na stężałą, fioletową warstwę. Wstawić do lodówki.
- Dalej postępować analogicznie. Zieloną galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku. Żółtą rozpuścić w 200ml wrzątku i następnie dodać 50ml śmietany. Pomarańczową rozpuścić w 250ml wrzątku i czerwoną w 200ml wrzątku i 50ml śmietany.
- Gdy wszystkie warstwy stężeją, położyć na naczyniu dużą deskę i odwrócić naczynie do góry dnem. Ściągnąć naczynie i folię spożywczą. Galaretki pokroić w kostkę o dowolnej wielkości. Ja kroiłam na kwadraty o boku 3cm.
Smacznego.
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.