Śliwki w czekoladzie


Jedne z najprostszych do przygotowania pralinek. Jeśli lubicie kupne śliwki w czekoladzie to domowymi będziecie na pewno zachwyceni. Śliwki są soczyste, mocno nasączone alkoholem i pokryte grubą warstwą czekolady.
Składniki na ok. 35 sztuk:
- 300 g suszonych, miękkich śliwek kalifornijskich bez pestek
- ok. 200 ml wódki lub rumu
- 200 g czekolady gorzkiej
Sposób przygotowania:
- Śliwki przełożyć do miski, zalać alkoholem, przykryć i odstawić na noc do nasączenia.
- Następnego dnia śliwki osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
- Śliwki obtaczać pojedynczo w czekoladzie, poczekać, aż nadmiar czekolady spłynie i układać na kratce do pralinek lub papierze do pieczenia. Pozostawić w chłodnym miejscu, aż czekolada zastygnie. (Można przyspieszyć ten proces wkładając śliwki do lodówki).
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Liczba sztuk: |
ok. 35 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.