Karmelki

Słodkie, karmelowe pralinki rozpuszczające się w ustach. Są ciągnące, przyklejające się do zębów i podniebienia ;) Gotowane dłużej będą półkruche.
Najważniejszą rolę przy ich przygotowywaniu odgrywa czas gotowania. Ważne jest, aby masę karmelową gotować tak długo, aż zrobi się gęsta i ściemnieje. W przeciwnym wypadku masa nawet po schłodzeniu będzie za rzadka i karmelki nie będą trzymać kształtu. Poniżej w przepisie znajdziecie porady jak sprawdzić, czy masa ma odpowiednią konsystencję.
Składniki:
- 250g cukru
- 200g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
- 20g masła
- 50g płynnego, jasnego miodu
- 1 laska wanilii
Sposób przygotowania:
- Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
- Do garnka wlać śmietanę. Dodać cukier, masło, miód i laskę wanilii z ziarenkami. Ciągle mieszając, zagotować.
- Dalej gotować na średniej temperaturze, aż masa zgęstnieje, zrobi się karmelowa. (To jest najtrudniejszy etap w przygotowaniu. Całość należy gotować orientacyjnie ok. 30- 40min. Aby sprawdzić, czy masa jest już gotowa należy zrobić próbę. W tym celu należy nalać trochę masy do lodowatej wody. Jeśli tworzą się kulki i są one konsystencji podobnej do plasteliny to znaczy, że masa jest gotowa. Można również nałożyć trochę masy na zimny talerz. Jeśli szybko tężeje to masa jest gotowa i kończymy gotowanie. Jeśli masa byłaby za krótko gotowana, to pomimo długiego chłodzenia będzie za rzadka, za miękka).
- 2 silikonowe foremki do pralinek wysmarować, przy pomocy pędzelka, olejem np. rzepakowym. Foremki odwrócić nad zlewem, aby nadmiar oleju spłynął. Gotową masę karmelową rozlać do foremek. Poczekać, aż ostygnie i wstawić do lodówki, aż masa stwardnieje. (Masę można również wylać do formy wysmarowanej olejem i gdy masa przestygnie, pokroić ją w kwadraty. Następnie pozostawić do całkowitego stężenia).
- Cukierki przechowywać w lodówce (poukładane w odstępach, aby się nie posklejały, bądź włożone do papilotek na pralinki, zawinięte w celofan lub papierek woskowany).
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
ok. 1 godz. |
![]() |
Liczba sztuk: |
ok. 30 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.