Trufle kokosowe z mascarpone i białej czekolady


Miękkie trufle z serka mascarpone, białej czekolady i wiórków kokosowych, z dodatkiem likieru kokosowego. Są słodkie i rozpływają się w ustach. Bardzo łatwe i szybkie do przygotowania.
Składniki na ok. 25 sztuk:
- 150g serka mascarpone
- 200g białej czekolady
- 50g drobnych wiórków kokosowych (jeśli robiliście domowy likier kokosowy to użyjcie nasączonych alkoholem wiórków pozostałych z produkcji likieru)
- 1 łyżka likieru kokosowego (domowego z przepisu: „Likier kokosowy” lub kupnego np. Malibu)
Do obtoczenia:
- wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
- Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
- Serek mascarpone przełożyć do miski i wymieszać łyżką.
- Chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę dodać do serka i wymieszać łyżką. Kolejno wmieszać wiórki kokosowe i likier.
- Masę wstawić do lodówki, aby lekko stwardniała i dało się formować trufle.
- Ze schłodzonej masy formować małe kulki o średnicy ok. 3cm i wkładać je pojedynczo do miseczki z wiórkami kokosowymi. Potrząsając miską, obtoczyć kulkę w wiórkach.
- Trufle przechowywać w lodówce.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 25 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |



Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.