Mleczna pianka w czekoladzie

Delikatne, piankowe kosteczki. Smakiem zbliżone do oryginału. Kosteczki są lekko cytrynowe. Można zrobić je również w wersji czekoladowej, dodając do gotowej masy trochę kakao dla koloru.
Z podanego przepisu wychodzi ok. 30 sztuk o wymiarach ok. 5x 3cm.
Składniki:
- 4 białka
- 6 łyżeczek cukru waniliowego
- 20g cukru pudru
- sok wyciśnięty z ½ cytryny
- 4 łyżeczki żelatyny w proszku (= 9g)
- 50ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
Polewa:
- 200g czekolady gorzkiej
- 2 łyżeczki oleju
Sposób przygotowania:
- Płaską formę prostokątną* wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
- Żelatynę namoczyć w śmietanie. Pozostawić na 5 min. do napęcznienia.
- Białka ubić na sztywną pianę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać stopniowo cukier waniliowy, cukier puder i sok z cytryny.
- Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, ciągle mieszając, aż się rozpuści. Dalej ubijając białka wlać cienkim strumieniem rozpuszczoną, ciepłą żelatynę.
- Gotową masę przełożyć do formy i wyrównać. Wstawić do lodówki na parę godzin do stężenia.
- Pojemnik z masą odwrócić do góry dnem np. na deskę. Delikatnie ściągnąć papier lub folię. Masę pokroić w nieduże prostokąty.
- Czekoladę połamać na kawałki i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej.
- Ptasie mleczko oblewać czekoladą i układać najlepiej na papier do pieczenia lub drobnej kratce do pralinek do zastygnięcia. (Czekolada może być najwyżej lekko ciepła. Za ciepła spowoduje, że panka będzie się topić).
Smacznego.
* Użyłam pojemnika plastikowego o wymiarach 16x 24cm, wysokiego na 3cm. Pojemnik może być jeszcze większy, ponieważ mi jeszcze trochę masy pozostało.
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.